Μαυρομάτικα φασόλια με χταπόδι, καλαμάρι και γαρίδες
Συνταγή από τον Chef Βασίλη Μανδαράκα
Υλικά για 4 άτομα:
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα CALLISTA
- 300 γρ. φρέσκιες γαρίδες
- 400 γρ. φρέσκο καλαμάρι
- 500 γρ. χταπόδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κρεμμύδια
- Μαϊντανός
- 1 φύλλο δάφνη
- Ελαιόλαδο CALLISTA
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 λεμόνι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια σε ελαφρώς αλατισμένο, κρύο νερό και σε μέτρια φωτιά, με το μισό κρεμμύδι. Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφού έχουν κρυώσει καλά, τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το 1/2 κρεμμύδι, διορθώνουμε σε αλάτι και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αφήνουμε να ομογενοποιηθούν τα αρωματα. Βάζουμε το χταπόδι με ελάχιστο κρύο νερό να βράσει, προσθέτοντας 1 φύλλο δάφνη, λίγο αλάτι κι ένα κρεμμύδι ολόκληρο. Μόλις είναι έτοιμο, το βάζουμε σ’ ένα μπολ, χωρίς τα υγρά του και κλείνουμε αεροστεφώς μέχρι να κρυώσει. Εφόσον κρυώσει, περνάμε τα πλοκάμια, κομμένα σε φέτες ή ολόκληρα κι ελαφρώς λαδωμένα, σ’ ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και για 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστούν. Ακολουθούμε την τελευταία διαδικασία με τα καλαμάρια και τις γαρίδες, αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει, χωρίς να τα βράσουμε. τελεταια διαδικασια και για τα καλαμαρια και τις γαριδες ,αφου τα εχουμε καθαρισει πρωτα, χωρις να τα βρασουμε. Προσθέτουμε όλα τα θαλασσινά στο μπολ με τα μαυρομάτικα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊνατνό, αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αν επιθυμούμε και χυμό λεμονιού.
–