Κεφτέδες Φακής
Υλικά για τους κεφτέδες:
- 200 γρ. φακές CALLISTA βρασμένες πολύ καλά και στραγγισμένες
- 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες πολύ καλά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. καυτερό πιπέρι
- 1 κ.γ. πελτέ CALLISTA
- Λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
- Ηλιέλαιο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Υλικά για τη σάλτσα:
- 500 γρ. σπιτική σάλτσα CALLISTA
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Τα πλάθετε με το χέρι σας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές σφιχτό μίγμα. Αν δεν είναι σφιχτό τότε στραγγίξτε το κι άλλο ή προσθέστε τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Ετοιμάστε ένα μικρό τηγάνι με το ηλιέλαιο και αφήστε το να κάψει καλά. Υπολογίστε περίπου το ηλιέλαιο να φτάνει στη μέση του κεφτέ. Το μίγμα αρκεί για περίπου 10-12 κεφτέδες. Βγάζετε το μιγμα απ’ το ψυγείο, πλάθετε μικρά κεφτεδάκια περίπου 4 εκ. διάμετρο, τα ρίχνετε στο αλεύρι και στη συνεχεία στο τηγάνι. Τα αφήνετε περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινα και να κάνουν μια τραγανή κρούστα. Αφερέστε τα σ’ενα δισκάκι με χαρτί κουζίνας. Μόλις τελειώσετε όλο το μίγμα, παίρνετε ένα μεγαλύτερο τηγάνι και το γεμίζετε με τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα μπαχαρικά και μισό ποτήρι νερό. Αφήνετε να βράσει ελαφρά και ρίχνετε του κεφτέδες, γυρίζοντάς τους και από τις 2 πλευρές για 1-2 λεπτά. Προσέξτε να μην σαν διαλυθούν. Κατεβάστε από το μάτι και αφήστε σκεπασμένο το τηγάνι. Αν η σάλτσα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε λίγο νερό. Σερβίρετε σκέτα τα κεφτεδάκια ή με ζυμαρικά της επιλογής σας.