Υλικά
- 5 μεγάλες τομάτες
- 5 πράσινες πιπεριές
- 300γρ. πλιγούρι
- 40γρ. σταφίδες
- 100γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης CALLISTA
- Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
- Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- Μισό λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 150γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο CALLISTA
- Λίγη κρυσταλλική ζάχαρη
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Γυρίζουμε τις τομάτες από την πλευρά της βάσης και κόβουμε ένα καπάκι πάχους περίπου 2 εκατοστών. Αφαιρούμε σε ένα μπολ προσεχτικά με ένα κουτάλι τη σάρκα και τα σπόρια κρατώντας από τα τοιχώματα της τομάτας πάχος 2 εκατοστά. Αλατίζουμε ελαφρά προσθέτοντας και μια πρέζα ζάχαρη σε κάθε τομάτα.
- Kόβουμε ένα καπάκι 2 εκατοστών από τι πιπεριές από το σημείο που είναι το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα σπόρια και αλατίζουμε ελαφρά.
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πλιγούρι, τα φιστίκια και τις σταφίδες. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου για να καλυφθεί το μίγμα και ανακατεύουμε συνεχώς ελαφρά. Μόλις ο ζωμός μείνει ο μισός, αφαιρούμε από το σκεύος τη φωτιά προσθέτοντας τα μυρωδικά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Μέσα σε ένα ταψί περίπου 30Χ30εκ, γεμίζουμε τις τομάτες και τις πιπεριές με το μίγμα στα 2/3 κλείνοντας τα λαχανικά με το καπάκι τους.
- Λιώνουμε σε ένα μπλέντερ τη σάρκα της τομάτας που είχαμε κρατήσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε να γίνει σάλτσα. Αν η ποσότητα δεν επαρκεί για όλα τα υλικά στο ταψί, πιθανά να χρειαστεί να λιώσουμε 1 ή 2 ολόκληρες φρέσκες μέτριες τομάτες. Περιχύνουμε όλα τα γεμιστά πάνω από τα καπάκια τους.
- Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο από πάνω καθώς και λίγο αλάτι. Ψήνουμε στους 170οC για μία ώρα.